Foto de Daiga Ellaby

Îmi place să ies cu Ilinca și la -15 grade și prin ploaie, dar caut și idei de jocuri pentru copii, deoarece, nu-i așa, nu mai putem petrece atât de mult timp afară. Și nu întâmplător am ales activități de stat în casă care îi fac pe cei mici să „chicotească”. Am vorbit cu o super mamă care are un super proiect cu un super nume, despre echilibrul dintre tehnologie și joacă, despre creativitate în activitățile cu copiii și am făcut schimb de idei.

Paula Pop este creatoarea proiectului „365 zile de chicoteli” și mi s-a părut genial ce face ea acolo. Îi urmăream pagina de Facebook și mă întrebam de unde scoate toate ideile acelea fantastice de jocuri pentru copii. Așa că am rugat-o să îmi dea și câteva sugestii în direcția aceasta, pentru că eu caut constant tot felul de joculețe care să o țină pe Ilinca în priză. Am trecut pe listă zece idei noi pe care le voi încerca cu Ilinca imediat ce pun punct articolului și le împart cu voi. Foarte ușor de pus în practică, la îndemâna oricui.

Foto de Daiga Ellaby
Copiii adoră să sară în bălți!

– Paula, tu dansezi în ploaie?

Hmm.. la propriu sau la figurat? Glumesc, haha!

Normal că o fac! Cum altcumva aș putea să-mi retrăiesc clipele copilăriei la fiecare pas, daca nu prin lucuri esențiale care te fac să le simți cu adevărat, să le îmbrățișezi și să nu vrei să le mai dai drumul!? Cristina, nu-mi zice că tu nu o faci!

– Oh, e unul dintre lucrurile mele preferate. Ba chiar aș putea spune că eu și ploaia avem o relație specială. Dar spune-mi, când se lasă frigul tot mai tare și e tot mai mult vreme de stat în casă (nu putem dansa în ploaie mereu), cum petreci timpul cu pitica ta?

Frigul niciodată nu e un impediment pentru noi, cu mici excepții. Însă, când excepțiile își fac apariția, statul în casă e o adevărată POVESTE! De ce zic asta? Pentru că facem castele și creăm o lume de Basm, pentru că fetiței mele îi place ca în fiecare zi să fie prezentă o nouă poveste. Ba mai mult, asta mereu reprezintă o provocare pentru mine și nu îmi permit să ies din ritm, evident. Ce frumos e să îți fructifici imaginația, să faci castele, să creezi personaje și să le modelezi după propriul tău gust al copilăriei! Astea da zile friguroase!

– Am tras cu ochiul pe pagina ta de Facebook, “365 zile de chicoteli”. Wow! Aș vrea să chicotim zilnic, fie ploaie, fie vânt. Spune-mi despre proiect.

Jocuri pentru copii in atelierul Paulei
Panoul „de onoare” din spațiul Paulei

Te invit să tragi cu ochiul mai des, e o plăcere să împărtășesc idei și informații cu toate mamele care investesc în copii, și aici nu vorbim de  lucruri materiale.

„365 zile de chicoteli“ este un proiect de suflet care a apărut odată cu micuța mea, implementat la un an după. Un proiect care m-a ajutat mult în completarea, regăsirea și înflorirea mea sufletească, proiect care mi-a acoperit toate golurile posibile și imposibile pe care le aveam. Am început să devin „tot mai mama” și implicit să conștientizez că un copil necesită investiție de timp, zâmbete, îmbrățișări, cuvinte frumoase, creativitate, lume de poveste, o inimă deschisa care înflorește tot mai des. Cum puteam să le adun pe toate și să iasă ceva frumos? Chiar aș fi putut eu să fac asta? Uite că da. Dacă o mama este în incertitudine, cu siguranță când face ceva pentru și prin prisma copilului ei, VA REUȘI.

Așa a luat naștere locul de creație din inima mea, loc creat acasă mai întâi, pentru cea mică, loc care ne dezvoltă pe amândouă zi de zi . Loc în care ideile luau naștere, activitățile erau făcute cu atâta drag și ne pierdeam printre detalii. Așa era! ne dezvoltăm prin joacă. Nimic nu e mai important decât asta!

Prin perseverență și dedicație am reușit să obțin un loc mai mare unde am creat propria LUME A COPILĂRIEI.

Zece idei de jocuri pentru copii nespus de frumoase și distractive

– Vai, cât de frumos! Și exact asta faci tu cu „chicotelile” tale, hihi. Acum te voi trage de limbă, firește, și vreau să îmi spui 5, ba nu, 10 activități pe care le recomanzi pentru statul în casă cu toddleri năzdrăvani.

Hmm, nu aș putea să nu fiu la subiect, am și eu acasă o teroristă mică. Mereu am încercat să fiu ingenioasă în tot ceea ce cuprinde activitățile de stat în casă, și de cele mai multe ori mi-a reușit. Hai să enumerăm câteva jocuri pentru copii, numai bune când e musai să stăm în casă! Să începem cu toamna, dacă tot e sezon încă.

  1. Copacul cu Frunze

Nu-i așa că toamna ne aduce o multitudine de frunze frumos colorate? Atunci, hai să ne bucurăm de ele și să le folosim într-un mod numai bun de învățare.

Părintele poate să deseneze un trunchi de copac pe o hârtie, iar copilul să lipească frunze și să formeze un copac. Se poate face pictură pe ele, sortare pe mărimi, intensitate de culoare, formă sau chiar învățarea tipurilor de copaci versus frunzele lor.

  1. Ghici ce am în cutie

Foto de Ksenia Makagonova
Un joc senzorial foaaarte distractiv

Într-o cutie pe care o umplem cu frunze, punem alune, nuci etc, iar copilul legat la ochi cu o eșarfă, ghicește ce anume pescuiește cu mânuța. Aici, după ce copilul cunoaște tipurile de frunze, putem jongla și cu forma frunzei și recunoațterea ei. Iubesc activitățile senzoriale.

  1. Să desenăm un copac

Pentru că iubesc creativitatea și libertatea pe care o oferă, ce-ar fi să să îi propuneți copilului să facă un copac de dimensiuni mai mari, cu trunchiul din hârtie glasată sau poate chiar pictat pe perete? Părintele poate desena un contur al coroanei și al ramurilor, în timp ce micuții lipesc frunzele. După care, cu un creion sau cariocă, să contureze frunza, timp în care părintele recapitulează copacul și proveniența, forma, culoarea etc.

Ce poate avea o mai bună învățare decât practica?

  1. Stickere în forme geometrice – test al răbdării

Pe o suprafață plană, lipiți între ele câteva foi, așa încât să se formeze o suprafață mai mare. Cu un creion, într-o singură linie continuă, trasați diferite forme, cercuri, spirală, curbă etc și îndemnați copilul să lipească pe tot întinsul ei stickere pe care să i le puneți la dispoziție.

Dacă vreți jocuri pentru copii care să testeze răbdarea, acesta este cu siguranță unul foarte bun!

  1. Parcare pentru mașinuțe

Foto de Sandy Miller
Parcarea de mașini este potrivită și pentru fetițe, nu doar pentru băieți

Activitatea aceasta este mai ales pentru băieței, dar fetițele nu fac excepție. Puneți o cutie de carton la dispoziție, cu marginile nu tocmai foarte înalte, de aproximativ 5 cm., pentru ca mai apoi să trasați linii delimitatoare de parcare, în care copilul să ordoneze mașinuțele. Totodată, el va învăța pe unde este în siguranță să circule și va dobândi informații referitoare la semnele de circulație. Puteți chiar să faceți un labirint și să le explicați forma de închis/deschis.

  1. Burețelul

Cu toții avem bureți mici pe care nu îi folosim, de la bucătărie, baie, din trusa de machiaj, ce ar fi să îi împărțim cu cei mici?

Așadar, buretele se taie în cubulețe mici de aproximativ 3-3 cm, se prind cu o clamă de rufe de o parte, timp în care se face un chenar delimitator pe perete, foaie etc. Copilului, pe o farfurioară, i se pun culori delimitate destul de evident, dar nu apropiate. Îl îndemnăm să experimenteze culoarea slabă, culoarea puternica, forma cu buretele, combinația de culori mai apoi. Există varianta și cu vată, vor ieși total altfel de texturi. O bucurie pentru cei mici!

  1. Decupăm și construim

Joc pentru dexteritate: pe foi colorate, ca să fie mai interesant, trasăm diverse forme geometrice, onduleuri etc pentru ca micuții să le decupeze și apoi să le lipească mai departe, pentru a forma diverse obiecte: o căsuță, o mașină, un copac etc.

  1. Sortăm mărgeluțe și pom-poms

Foto de Sophie Elvis
Pentru copiii mai măricei, este și un bun exercițiu pentru a învăța să împartă lucrurile

Sortare de mărgele, bile, pom-poms, pe categorii, atât cu degetele libere, cât și cu cleștele de carne, polonic, iar pe urmă cu penseta. A se avea grijă la obiecte, să nu fie ascuțite și mereu cu ochii pe copilaș!

  1. Spălăm animăluțele

Pentru că igiena este importanta pentru noi oamenii, și animalele pot intra în această categorie. Este unul dintre acele jocuri pentru copii care este și extrem educativ totodată.

Cu siguranță toți copii au animale de jucărie de la fermă. Punem pământ într-un bol, poate să fie de afară, de la flori, nu contează, în timp ce în alt bol punem apă, șampon (preferabil al copilului) și îi dăm micuțului o periuță de unghii/dinți nefolosită. Îndemnăm copilul să curețe toate animăluțele murdărite în prealabil în celălalt bol, iar apoi putem să trecem la curățarea corpului uman (de exemplu, ritualul de dimineață), cu explicațiile de rigoare: spălatul pe dinți pentru că…, spălatul pe ochi pentru că… Promit distracție pe cinste! Ar fi bine să folosiți un prosopel sau un cearceaf sub locul de joacă, s-ar putea să devină cam messy.

  1. Măturăm și ne jucăm

Curățenia este o activitate care intră lejer în categoria de „jocuri pentru copii”. Avem nevoie de un pătrățel de gresie sau parchet. Trasăm un pătrat aproximativ cât o placă de gresie și îl împrejmuim  cu bandă, de preferat colorată, să fie vizibilă. Îi oferim copilului o mătură și îl îndemnăm să măture și să strângă toată mizeria în acel loc.

Veți fi surprinși de câtă pricepere și îndemânare vor da dovadă micuții!

– Cum facem să găsim echilibrul între playtime și screentime? E bună și tehnologia, dar nu prea multă, e bun și jocul, dar ne seacă de puteri. Cum facem?

Foto de Alexander Dummer
Echilibrul între tehnologie și joacă este greu de găsit

La un moment dat, subiectul asta era unul sensibil oarecum pentru mine. Mă întrebam cum voi proceda și, mai ales, cum voi gestiona situația în care cea mica va cere „NET NET NET”.  Așa este, se spune că dacă nu știe de el, cum să ceară? Pe de altă parte, trăim într-o perioadă în care copilul are acces liber la informații și dacă eu folosesc telefonu/laptopul/televizorul, mi se pare egoist din partea mea ca lui să i-l interzic. Nimeni nu zice că este bine, dar eu îl văd ca pe un rău necesar. Limitat, bineînțeles.

Căutând răspunsuri și fiind pusă în fața unor situații, am ajuns la concluzia că desenele animate sau cântecelele (timp limitat și selectate bine!), nu fac rău, ci dezvoltă.

Spre exemplu, nu am reușit cu niciun exemplu să-mi fac copila să dorească să se spele pe dinți, nicidecum să o spăl eu. Oricâte jocuri pentru copii am încercat, nu mi-a ieșit. Uite că, răsfoind tips-trick-urile unchiului Google, am dat de niște desene animate cu animăluțe mici și drăguțe care îndeamnă copii prin joacă și exemple să se spele pe dinți, să învețe culorile etc.

Am încercat și am rămas surprinsă când am văzut că fetița mea se spăla exact ca în imagini: sus-jos, albi sunt dințișorii!

Eu spun că atâta timp cât copilul este mereu într-o activitate care îi dezvoltă abilitățile, mintea și corpul, el  are nevoie de aceasta, fie ea și „televizată”. Poate fi și o bună sursă de relaxare sau de ce nu, de aprofundare. Cântecelele ajută la dezvoltarea pe plan muzical, desenele ajută și ele la imaginație și creativitate.

Zic să fim moderați în ceea ce privește ambele variante, căci nimic ce nu este excesiv nu face rău.

Pe Paula o găsiți aici, este o mamă cu foarte multe idei creative, o sursă nesecată de idei. Și dacă sunteți din Târgu Lăpuș, musai să vă înscrieți la atelierele ei!

Paula Pop

 

 

Sunt Paula Pop, mămica unei super teroriste care a dat sens vieții mele.
Fondatorul „365 zile de chicoteli” și consilier credite în timpul săptămânii, iar ca hobby: estetician eyebrows. Mă regăsesc în tot ce-mi place.

 

 

One Thought on “Câteva jocuri pentru copii care îi vor face să chicotească, fie ploaie, fie vânt!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.