Reteta tort de morcovi pentru Ilinca

La sfârșitul lunii august, Ilinca a împlinit 2 ani și i-am pregătit un tort de morcovi delicios, fără zahăr. De când am început autodiversificarea, mi-am dat toată silința să îi pregătesc în casă de toate. Gem fără zahăr, suc de roșii fără zahăr, pâine de casă, brânză din iaurt, biscuiți, clătite, brioșe și tot felul de tarte – toate fără zahăr. Nu a fost un moft, ci pur și simplu modul meu de a-mi proteja copilul de vârtejul acesta extraordinar de dulce în care ne învârtim din cauza comerțului.

La prima ei aniversare, am stat cu mama jumătate de zi în bucătărie ca să îi pregătim un tort îndulcit natural care să fie și bun și frumos. Mi-a plăcut tare, tare mult rezultatul (în poza de mai jos), Ilinca a fost nespus de încântată de el și a ieșit și un smash the cake memorabil. Anul acesta am sărbătorit mai neobișnuit. Între timp ne-am mutat în UK (voi începe și un jurnal pe tema asta, ieeeei) și am fost doar noi trei în Dublin, Irlanda, la o aruncătură de băț, să petrecem ziua asta memorabilă. Așa că nu i-am putut pregăti tortul dinainte. Dar m-am revanșat când ne-am întors din călătorie și, chiar dacă a fost făcut cu întârziere, deliciosul tort de morcovi a fost mai mult decât binevenit. Am mâncat toți trei pe săturate și nu am simțit nicio clipă lipsa zahărului.

Tort pentru aniversare 1 an
Acesta a fost tortul Ilincăi la 1 an

Ce trebuie să știi despre zahăr este că provoacă dependență și este demonstrat științific. Psihologii spun că dependența de zahăr este normală, ne hrănește nevoia de recompense (ca atunci când ai luat o notă mare la un examen și fugi să îți iei o înghețată sau bei o cafea cu zahăr extra ca să sărbătorești, poate îți sună cunoscut) sau ne alină pe moment dispoziția proastă. Mă regăsesc total, sunt în mod evident dependentă de zahăr, dar când știu câte efecte negative are, nu mă mai gândesc la asta ca la un lucru normal. Am fost toată viața complexată de greutatea mea și dulciurile și-au pus amprenta serios. Nu vreau asta pentru Ilinca, dar asta e altă poveste.

Dar cum am ajuns la tort de morcovi? Ilinca mi-a indicat exact ce vrea. Ne uităm cu toții la un desen animat cu un iepuraș, Bing, care intră în tot felul de încurcături și învățăm odată cu el. Foarte educativ și amuzant, de altfel. Unul dintre episoadele preferate ale Ilincăi este cel în care iepurașul face un tort cu prietenul său, Flop. A dansat Ilinca prin casă strigând „cake”, „cake”, până a trebuit să caut o rețetă. Nu făcusem niciodată tort de morcovi și din rețetele pe care le găseam pe internet, nimic nu se potrivea 100% cu ingredientele pe care le aveam eu în casă. Așa că am adaptat, am ajustat pe ici, pe colo, și a ieșit un tort de morcovi minunat, pe care l-am făcut pe jumătate împreună. L-am păstrat la frigider peste noapte și poate ar fi trebuit să stea doar câteva ore, crema s-a întărit și nu a mai fost atât de pufoasă cum era la început, dar e un aspect la care voi ști să lucrez data viitoare. Încă experimentez. Așadar, iată rețeta pentru un delicios tort de morcovi care merge pentru aniversarea copilului sau chiar a ta.

A ieșit un messy cake absolut delicios

Mie mi-a ieșit un carrot cake înalt pentru că am folosit două tăvi micuțe, de 17 cm. diametru. Poți folosi și tavă mai mare, dar ține minte că nu va fi foarte înalt pentru că nu crește incredibil de mult.

Tăvi micuțe pentru tort
Am folosit două tăvi micuțe pentru acest tort de morcovi

Pentru blat, ai nevoie de:

  • 250 grame de făină integrală (sau albă, de care preferi)
  • 5 morcovi mari, dați prin răzătoare
  • 125 grame unt de cocos topit
  • 3 ouă
  • 100 grame nuci măcinate
  • 5, 6 curmale deshidratate, pasate bine, bine
  • 1 linguriță praf de copt
  • 1 linguriță praf de vanilie
  • 1 linguriță scorțișoară

 

 

Pentru cremă, ai nevoie de:

  • 250 grame smântână foarte grasă sau mascarpone. Eu aveam o smântână produsă în UK care nu se aseamănă deloc la gust cu ce avem pe piața din România. Are un gust mai dulce, de lapte praf și din două mișcări de tel, se face tare ca piatra, ceea ce e grozav.
  • 2, 3 linguri de unt
  • 1 linguriță praf de vanilie
  • Câteva lingurițe de suc de portocale proaspăt stors sau miere. Eu am ales mierea pentru că nu aveam portocale în casă și oricum noi suntem fani miere.

Uite ce ușor îl pregătești:

  • Blatul îl faci în doi timpi și trei mișcări. Amesteci toate ingredientele uscate (făina, nucile, praful de copt, vanilia și scorțișoara). Într-un bol separat, bați bine ouăle, apoi adaugi pasta de curmale și uleiul de cocos și amesteci vârtos.
  • Răzuiești morcovii și îi storci ușurel de zeamă. Ai grijă să nu fie chiar uscați, strânge-i puțin în palme, e suficient. Ilinca a băut sucul rămas, yummy.
  • Amesteci ingredientele uscate cu cele umede și adaugi apoi morcovii. Nu vei avea o compoziție fluidă, ca la brioșe, ci mai degrabă uscată, ca și cum ai face biscuiți.
  • Torni compoziția în tava unsă cu unt și presărată cu făină (nu se prinde, îți promit) și dai la cuptorul preîncălzit la 170 de grade timp de aproape 30 de minute. Cum spuneam, eu am folosit două tăvi mai mici.
  • Cât timp blatul se rumenește frumos în cuptor, poți face crema. Amesteci smântâna sau crema de mascarpone cu untul, praful de vanilie și îndulcitorul natural ales cu mixerul sau telul. Eu prefer mereu telul, din obișnuință și din sentimentul că frișca și albușurile ies cel mai bine făcute de mine. Mândrie de gospodină, probabil, haha. Pune la frigider crema cât timp se coace blatul.
  • Lasă la răcit blatul preț de o oră aproximativ. Dacă ai ales o tavă cu diametru mai mare, taie în două blatul și toarnă cremă între jumătăți. Eu am avut două blaturi mai mici și pur și simplu le-am lipit între ele cu cremă. Păstrează și pentru ornat. Mie mi-a plăcut să fie mai nefinisat, un messy cake mai degrabă. Așa că doar am învârtit lingura pe suprafața tortului și am lăsat crema să se prelingă cum a vrut ea.

Tort de morcovi fara zahar pentru Ilinca

  • Eu am plusat și am topit câteva pătrățele de ciocolată fără zahăr pe care le-am întins a doua zi pe suprafața tortului (tortul meu a stat în frigider peste noapte) și am presărat și câteva bezele micuțe pentru decor. Nu am avut lumânare, așa că i-am decupat Ilincăi două steluțe din ananas pentru cei doi ani ai săi, strălucitori ca stelele. Dar poți folosi orice tip de topping dorești sau să alegi fructele preferate ale piticului tău pentru decor.

Reteta de tort de morcovi

Ai văzut cât este de simplu? Mi-a luat cam 40 de minute să îl pregătesc pentru că și Ilinca s-a implicat, firește. Ne-a plăcut tuturor și pentru că a stat la rece, nu e deloc pretențios și l-am savurat trei zile la rând. Yummy delicious, cum ar spune Ilinca!

Sunt tare curioasă cum îți va ieși minunatul tort de morcovi! Scrie-mi în comentarii dacă ți-a plăcut, abia aștept!

 

Poți încerca și rețeta de banana bread care la noi a avut maaare succes!

 

Sharing is caring!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.