Ilinca framanta aluatul
Bălțile sunt preferate de copii
Ilinca adoooră să sară în bălți

Când eram copil, îmi amintesc bine că nu mă lăsam dusă în casă. Totul era o joaca pentru copii, răsunau glasurile noastre până în celălalt cartier. Fiecare părinte își recunoștea copilul după chiotul de bucurie și știa că e în siguranță și aproape de casă. Dar când venea ora de plecare, era o adevărată tragedie. Și taman când jocul era mai amuzant, când mă distram cel mai bine, trebuia să plec. Mama rareori cobora după mine și am apreciat asta. Pe prietenii mei îi așteptau părinții la colț de bloc și îi urecheau, eu nu voiam așa ceva. Dar m-am jucat mult, afară, în casă, la bunici, la vecini, am atât de multe amintiri bogate.

Joaca pentru copii – de ce este importantă

Și, firește, vreau asta și pentru Ilinca. Vreau ca atunci când va fi mare, să închidă ochii și să vadă imaginea piciorușelor ei alergând prin iarbă. Să audă cum o strigau colegii când se jucau de-a v-ați ascunselea și se ascundea printre bănci. Să simtă mirosul plăcintei cu mere pe care o făceam când veneau prietenii ei la noi, să construiască turnulețe și să modeleze plastilină.

Joaca pentru copii cu plastilina
Un episod minunat a fost cel în care am făcut amândouă „borcanul cu magie”

Vreau toate lucrurile astea pentru ea, cu atât mai mult cu cât simt că tehnologia trage de noi din toate părțile și joaca pentru copii devine ceva de domeniul trecutului. Ca un prieten despre care cineva îți povestește constant, dar pe care nu apuci să îl cunoști niciodată. Citisem un studiu zilele trecute despre învățarea prin joacă și mi s-a părut foarte nimerit în contextul actual. Maria Roussou de la University College London (UCL) a scris articolul acesta, e interesant și din prisma tehnologizării și a variantelor pe care sistemul educațional le găsește pentru a ține pasul și a ține copiii interesați. Aruncați un ochi 😉

Am să vă redau un paragraf care mi-a plăcut tare:

„Teoria constructivistă a lui Piaget (n.r. psiholog și filozof elvețian) își are rădăcinile în stimularea interesului, a inițiativei, experimentării, descoperirii, joacei și imaginației ca fiind fundamentale pentru dezvoltarea capacității de a învăța a copilului. Joaca, în mod deosebit, poate uni imaginația și intelectul în foarte multe feluri și poate ajuta copiii să descopere lucrurile în ritmul lor propriu și în modul ales de ei”.

Sună prea pompos? Cu alte cuvinte, joaca este cel mai ușor și distractiv mod prin care copiii învață. Bălăceala interminabilă este prilej de a învăța elemente de fizică de bază, o lecție grozavă despre gravitație și înot, de pildă. Pare o „joaca pentru copii”, dacă tot am folosit expresia, dar este de fapt un proces de învățare foarte distractiv. Când copilul se agață de piciorul tău și vrea să îi arăți cum frămânți aluatul pentru pâine, urcă-l pe masă, dă-i o bucată de aluat moale în mână și fă-ți treaba. Vei vedea cum te imită, cât de dornic este să ajute, să învețe. Și va râde mult, îi va plăcea la nebunie. Te ocupi mai târziu de strâns făina din urechi și din pantaloni. Eu așa fac cu Ilinca și este o adevărată joaca pentru copii ce se petrece acolo câteva minute. Sigur, există reguli. Jocurile au reguli și e ok să i le spui copilului, ba chiar este indicat. Îl pregătești ușor, ușor, pentru contactul cu societatea, unde va fi expus, vulnerabil.

Îmi place să o implic pe Ilinca în toate activitățile mele, nu o privesc ca pe un copil care e prea mic să priceapă, nu pornesc de la premisa că oricum nu înțelege, eu sunt adultul, deci eu decid. Îi explic întotdeauna, o las să încerce, uneori îi place, alteori nu. Îmi pierd răbdarea câteodată, dar de cele mai multe ori asta se întâmplă penru că nu sunt 100% prezentă acolo, cu ea. Îmi preocup mintea cu griji și uit că tot ce vrea copilul meu este să fiu acolo, fizic, dar mai ales, cu sufletul și mintea. Și atunci mă scutur de gânduri, mă caut, mă găsesc și revin, întotdeauna revin.
Așadar, joacă-te, copile! Cât vrei, cum vrei, fii în siguranță și imaginează-ți. Mama e la un pas lângă tine.

2 Thoughts on “Joacă-te, copile! Așa înveți și crești fericit”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.