Cateva aspecte despre dragostea de sine

Ai devenit mamă și lucrul ăsta a adus după sine o mulțime de schimbări radicale. Unele sunt mai ușor de acceptat, altele le înghiți mai greu, dar sunt la fel de multe de care nici nu îți dai seama. De pildă, eu încă am probleme în a mă obișnui cu ideea că timpul meu nu mai este al MEU, că nu mai pot sta liniștită pe canapea să-mi beau cafeaua citind până spre amiază. Dincolo de tot bagajul emoțional pe care l-am descărcat imediat după naștere, din care încă mai scot emoții aflate la extrem, s-a aflat ceva mult mai important. Pentru mine, și sunt sigură că pentru muuuulte alte mame, schimbarea cea mai mare a fost de fapt, că altcineva a devenit centrul universului meu. Nu eu, nu soțul meu, nu mama, nici prietena din copilărie, ci altcineva. Exact, copilul.

De ce sună asta ca și cum „copilul” ar fi un cuvânt extraterestru? Well, pentru că este. Începutul a fost tare, tare confuz, pentru mine a fost un amestec de bucurie extremă, încântare și teamă, mai ales teamă. Născusem pentru prima oară și, ei bine, copilul era din cu totul altă lume. Atât de mic, de fragil, de dependent. Niciodată, nimeni, nu mai fusese atât de legat de mine ca el, copilul. Ai simțit și tu asta? Super, deci nu sunt singura. Ușor, ușor, mica făptură devenise mai importantă decât orice altceva, decât oricine altcineva.

Dragostea de sine nu se uită niciodată

Inima formata din mana

Îmi amintesc de prima discuție cu Adela, un super terapeut pe care l-am căutat când simțeam că nu mai fac față oboselii și că mă transform într-o femeie pe care nu o mai recunosc. I-am zis așa, folosind exact cuvintele astea: „știu că Ilinca este cea mai importantă persoană din viața mea și de asta trebuie să mă schimb, să îi fie ei bine”. Adela și-a așezat mai bine ochelarii pe nas și a început să scrie ceva cu energie. Eu am continuat să îi povestesc despre episoadele mele de oboseală cronică și ea mă asculta. Cu cinci minute înainte să terminăm prima noastră discuție, mi-a spus ceva ce mi-a rămas întipărit bine în memorie. A fost ca și cum aș fi primit o palmă de la un necunoscut, în plină stradă, fără motiv.

„Cristina, mi-ai spus că Ilinca este cea mai importantă persoană din viața ta. Știu că așa simți, știu că simți că ai o datorie imensă față de ea și bunăstarea ei, dar dă-mi voie să îți spun că nu așa ar trebui să fie. Cea mai importantă persoană din viața ta ești TU”.

Am încruntat sprâncenele instantaneu. Eram șocată că primisem o palmă. „Da, tu”, mi-a mai spus o dată. Eu mi-am întors obrazul și iată, necunoscutul mi-a mai lipit o palmă. „Dacă tu ești bine, dacă tu te iubești așa cum meriți și îți dai timp și îți accepți toate stările prin care treci în loc să le confrunți constant, atunci toți cei dragi vor fi bine cu tine. Totul pornește de la tine, știu că sună a clișeu, dar nu este nimeni responsabil de fericirea ta decât tine. Și ca să ai grijă de Ilinca, trebuie în primul rând să ai grijă de tine. Ilincăi nu îi face bine să aibă o mamă obosită, constant nemulțumită, mereu în pragul unei crize de nervi”.

Cum îi vei arăta copilului ce e iubirea dacă tu nu te iubești?

Bam! Omul acesta pe care abia îl cunoscusem mi-a spus niște lucruri pe care aș fi vrut să le conștientizez cu muuult timp înainte. Înainte de a deveni mamă, înainte de a intra la facultate, înainte de a-mi cunoaște colegii de liceu. Ar trebui să fie o logică intrinsecă a fiecăruia dintre noi, un mod de viață.
Așadar, dă-mi voie să fiu eu necunoscutul acela care, fără motiv, te pălmuiește, care te smulge din realitatea în care trăiești. Care îți spune cât de importantă este dragostea de sine. Care nu te mai lasă să te scufunzi în rutină, în mirosul scutecelor, grija biberoanelor și a grămezilor de haine murdare. Da, ai o datorie fantastică față de copilul tău, dar cum vei putea să ți-o îndeplinești dacă tu nu ești bine? Cum îl vei învăța să fie calm dacă tu îți pierzi răbdarea? Cum îi vei arăta ce e iubirea dacă tu nu te iubești?

Cum il ajuta dragostea de sine pe copilul tau

Știi, se spune că prima dragoste nu se uită niciodată. Ei bine, eu aș reformula așa: dragostea de sine nu se uită niciodată. Poți oricând să redescoperi în tine sentimente care poate acum îți sunt străine. Cred că, de fapt, noi suntem prima noastră dragoste și e atâât de bine să recunoști asta, să te întâlnești cu omul pe care l-ai iubit dintotdeauna. Mai știi de ce? Mai ții minte ce calități avea?

Orice ai face acum, oprește-te. Dă-ți două minute de pauză și gândește-te la asta. Scrie pe o bucată de hârtie toate motivele pentru care te iubești, oferă-ți un rând de aplauze pentru treaba minunată pe care o faci ca mamă. E un exercițiu greu, dar lista aceasta va crește zilnic, îți promit. A mea a crescut cum nici nu visam, o recitesc de fiecare dată când simt că nimic nu-mi iese bine, când mă învinovățesc pentru tot ce merge prost în viața mea și a familiei mele.

Trei super motive pentru care vei vrea să te iubești mai mult

În plus, dragostea de sine aduce după ea, ai ghicit, o mulțime de beneficii. Voi enumera trei dintre ele, susținute de cercetători, care pe mine m-au surprins, dar m-au convins că sunt pe drumul cel bun.

              1. Oamenii care sunt blânzi cu ei înșiși trec mai ușor peste dificultăți

Dargostea de sine îmbracă mai multe forme. De pildă, poți să te stimezi foarte mult (atenție, mulți oameni trec în extrema cealaltă și devin narcisiști), dar să fii foarte dur cu tine. Am găsit definiția aceasta a profesorului de psihologie Kristin Neff, de la Universitatea din Texas, care spune așa:

Dragostea de sine (n.r.: profesorul se referă mai exact la auto-compasiune) înseamnă să te tratezi pe tine cu aceeași bunătate cu care ți-ai trata un prieten

Studiile arată că oamenii care sunt blânzi cu ei înșiși depășesc situațiile de criză mult mai ușor. Așadar, începe chiar de azi să fii mai bună și mai înțelegătoare cu tine.

              2. Oamenii care se tratează cu bunătate își îndeplinesc mai repede țelurile

dragostea de sine duce la succes

Sună fantastic, nu-i așa? Contrar opiniei generale care spune că dacă ești care autoritar și ai așteptări mari de la tine, ai șansele cele mai mari să reușești ce îți propui, noi studii arată că oamenii care sunt indulgenți cu ei înșiși au la fel de multe șanse de reușită. Ba chiar mai mult, în caz de eșec, șansele să se învinovățească sunt mai mici și, oferindu-și îngăduință, pot trece mai ușor peste situație.

              3. Dragostea de sine te face mai fericit

Sună a clișeu, știu, dar n-o spun eu, o spune știința. S-a demonstrat că dacă ne oferim mai mult înțelegere, dacă luăm o pauză din când în când din a fi autocritici, șansele să evităm depresia sau anxietatea cresc considerabil. Ceea ce înseamnă că suntem mai optimiști și mai fericiți. Citește articolul ăsta din The New York Times ca să afli și mai multe lucruri surprinzătoare despre dragostea de sine.

Orice ai face acum, nu uita că TU ești cea mai importantă persoană din viața ta și comportă-te ca atare. 

3 Thoughts on “Cea mai importantă persoană din viața ta ești TU”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *