semne de carte handmade
semne de carte handmade
Companioni ai cărților

Dacă ar exista un Paradis plin cu semne de carte handmade, cu siguranță aș vrea și eu să fiu acolo. Pitită printre flori țesute, pisici croșetate și stele din fetru, nu m-ar deranja să citesc „Umbra Vîntului” din nou și din nou și să schimb semnele la infinit. Dar pentru că Paradisul meu e pe Pământ, lângă Ilinca și tatăl ei, mi-am construit o colecție frumosă de semne de carte handmade meșterite de mamele din comunitatea Work at Home Moms România. Hai s-o vezi, și să le cunoști pe aceste super moms!

Povești din fetru, de Raluca Anton

Raluca are un proiect frumos de tot, cu un nume la fel de frumos: „Mânuțe dibace”. Și chiar are mâini iscusite, când te gândești că dă viață unor cărți din fetru cu tot felul de activități pentru copii. Alexandra, fetița ei de 3 ani, îi este sursă de inspirație, și chiar așa a început proiectul. „Primele activități, cusute stângaci, au fost pentru fetița mea. Dar ideile au început să curgă și a apărut și prima comandă din exterior”. Și au tot curs comenzile, pentru că Raluca e foarte flexibilă, și mâinile ei dibace fac de toate, de la cărticele, la gentuțe și semne de carte. Eu am câteva făcute de ea, și sunt adevărate povești în sine. Cel roz, cu luna, mă duce cu gândul la un drum spre cer, pe care visez să îl pun pe hârtie pentru Ilinca. Cel cu năsturei, verde șters, naște în mine idei despre-un câmp cu flori, și ce frumos ar alerga copiii desculț prin iarbă.

Fetița și chitara, de Adina Chingaru

Adina mi-a spus cu modestie că la început nu crea semne de carte ca să le vândă. Eric, băiețelul ei, i-a indicat cumva drumul spre handmade, când a încercat să facă o carte senzorială doar pentru el. A prins drag de fetru, și cum iubire pentru cărți deja era, s-au îmbinat frumos. „Se pare că și lui îi place ce fac, deoarece zâmbește la fiecare figurină”, mi-a spus ea. Și Ilinca a zâmbit când a văzut semnul de carte fetiță, mai mare  decât cartea lui Jan Fearnley, „Just Like You”. Adică absolut minunată! Fetița cu gropițe țesute e așa de drăgălașă, și cum îi rămân ei pantofiorii dezveliți de carte – absolut adorabil. Cred că în curând va deveni o super jucărie pentru Ilinca.

Tot ea mi-a mai făcut și un semn de carte chitară, că tot am învățat una, două melodii bune la foc de tabără. Mamă de 31 de ani, Adina mi-a ghicit gândurile, a știut exact ce mi se potrivește, a fost un soi de chimie între noi. „Îmi place ce iese din mâinile mele”, mi-a spus mama lui Eric. Și mie îmi place! O găsești pe Just Handmade by Adina Chingaru, unde poți vedea ce alte minunății mai face!

Trandafirul fără spini, de Roxana Maria Hadmaș

Mie nu-mi plac trandafirii. Punct. Delooooc! Toți cei care mă cunosc, știu că mă visez mereu pe un câmp de margarete, într-o rochie diafană cu buclele în vânt. Deci nu trandafiri. Dar Roxana mi-a dăruit un semn de carte atât de dulce, a făcut ea un soi de magie de a devenit primul om care m-a cucerit cu un trandafir. Ador mica agrafă pentru pagini pe care a lucrat-o cu migală, așa cum știe ea mai bine.

Roxana este de profesie nutriționist dietetician, am apelat la ea când eram în dubii cu privire la diversificarea Ilincăi (asta e altă poveste). Apoi am aflat că acasă, când leapădă halatul alb, Roxana își folosește degetele migăloase ca să picteze. Nu a durat mult până când a început, alături de soțul ei, tot nutriționist dietetician, proiectul lor de suflet: „Family’s Art”. „Semnele de carte în primă fază le-am făcut pentru noi. Fiecare carte scrisă de mine sau de Adi având propriul ei semn de carte. Din lemn, argint tibetan sau bronz. Unele cu mesaje scrise, altele cu trandafiri din rășină, altele cu lucruri care ne reprezintă pe noi. În fiecare produs realizat, e o parte din noi”. Și eu mă simt onorată să am o parte din munca lor printre cărțile mele, te invit să vezi cum lucrează Roxana, am sentimentul că îmi vei mulțumi, hihi.

Pisicile și bufnița, de Valentina E. Mîndruță

Pe Valentina o știu de când căutam genți din reviste, și de reviste, dacă vrei să le spunem așa. Asta făcea ea, și chiar se pricepe. A fost o surpriză să văd că mămica lui Ingrid face și niște super semne de carte handmade. „Nu mai cususem de când eram o puștoaică, de când eram la școală și se făcea lucru manual. Dar am ajuns ușor, ușor, să cos pe etamină semne de carte și minitablouri. Și nu mă voi opri aici, simt că am muuulte de făcut”. Ar fi bine să nu se oprească, pentru că face niște lucrușoare minunate, iar bookmark-ul meu cu bufniță (care odihnește acum între paginile unei cărți pentru copii), a stârnit multe reacții pozitive.

Valentina spune că are multe idei, dar doar două mâini, și se folosește de liniștea nopții, când micuța ei doarme, ca să mai coase o codiță de pisică sau să mai dea gata o gentuță. Eu cred că dacă dacă arunci un ochi pe pagina ei de Facebook, Handmade by VEM, găsești cel puțin un semn de carte care să-ți placă. Cărți să ai!

Keep calm și ia un semn de carte de la Mirela

Mirela Tolocică a învățat să îmblânzească goblenul de la mama ei, alături de care cosea tot felul de bunătăți artistice. „Pasiunea mea pentru pictura cu acul am descoperit-o la vârsta de 16 ani. De mică am avut înclinații spre artă, pictură, desen, am fost la cursuri de pictură, dar abia în urmă cu câțiva ani am început să particip la târguri handmade în orașul meu. Toată ziua aș broda, încerc mereu să mă perfecționez”, spune Mirela.

Am o mulțime de semne de carte handmade de la ea, de care sunt tare mândră, dar cel mai tare îmi place cel roșu, cu inscripția „Keep calm and read a Book”. Știu, e deja un clișeu. Faza cu „Keep calm” e peste tot, dar eu așa mare nevoie am de o doză de liniște, că mi se potrivește mănușă. Găsești bunătățile făcute de ea pe pagina „Mirela’s Handmade STORE”, are de toate!

Forme, de Elvira

Elvira e un om liniștit care face lucruri minunate cu mâinile ei talentate. Am o colecție dragă de semne de carte handmade de la ea, strecurate în cărțile de bucate, romanele mele, și cărțile pentru copii din bibliotecă. Îmi place de ea că iubește ce face (plănuiesc să comand o păturică croșetată pentru picnic, abia aștept să țină vremea cu noi), pentru că a primit darul ăsta de la mama. „Am copilărit în plin regim comunist, când nu aveai acces la prea multe haine. Mama mea torcea lâna și ne tricota mereu câte ceva pentru iarnă. Stând pe lângă ea, am deprins și eu lucrul cu andrelele. În serile lungi de iarnă, meșteream câte ceva, să treacă mai repede timpul”, povestește ea.

Au trecut ceva ani de-atunci, și s-a așternut praful peste andrelele copilăriei, dar Elvira a descoperit croșetul, și a fost dragoste la prima croșetare. Mama a două fetițe care mereu o ajută prin atelier, Elvira are acum proiectul „Croșeta Modernă” de care se ocupă cu drag, pentru că o relaxează să lucreze cu firele de ață.

Eu am găsit cei mai buni parteneri ai cărților noastre, sunt curioasă ce preferințe va avea Ilinca în materie de semne de carte. Eu până nu demult, recunosc, cam îndoiam colțurile paginilor, dar acum am o adevărată colecție, și nu-mi amintesc cum puteam să-mi chinui cărțile până acum. Care sunt semnele voastre de carte preferate?

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.