primul cuvant bebe
primul cuvant bebe
Sursa foto: freepik.com

Am așteptat ca Ilinca să spună primul cuvânt încă dinainte să își poată dezlipi pleoapele. Adică de pe la două săptămâni de când am făcut cunoștință noi două. Îmi tot imaginam cum avea să sune vocea ei de bebeluș, așa cum îmi făceam schițe mentale cu chipul ei când încă îmi dădea șuturi pe sub coaste. Îmi era o teamă enormă că avea să fie un copil urât. God, ce mamă sunt, nu? Dar toată mototol cum era, albicioasă ca o bucată de hârtie făcută vălătuc – toată era frumoasă. Era minunată, chiar dacă ochii nu i se zăreau și obrajii erau bătuți de pete. Când a devenit un bebeluș rotunjor, cu fălcuțe bune de ciupit, de-un alb imaculat, deja era dincolo de orice cuvinte de frumoasă.

Dar am deviat de la subiect. Eram la primul cuvânt de bebe. Ilinca a spus prima oară, așa cum am sperat, „mama”. Un „mama” tărăgănat, un fel de plâns de genul „maaa maaa”, dar tot „mama” era, în definitiv. Am plâns de bucurie. Mi-am sunat drăguțul, i-am dat vestea, mi-a spus că e totul în mintea mea, că e prea mică, are doar 4 luni și un pic. Pe scurt, a spulberat vraja cu un poker voice prin telefon. Ieei. Așa că am înregistrat-o, să o păstrez forever, chiar dacă o aud și acum și îmi zâmbește sufletul.

De atunci, Ilinca a tot uitat să mai spună „mama”. Descoperă zilnic tot felul de sunete. Acum fluieră cu stropi și pleoscăie adorabil, într-o încercare de a mesteca. Da, știu, „mama” și „tata” nu sunt tocmai dovezi de iubire, așa cum vrem să credem. Pur și simplu, vocalele sunt mai ușor de pronunțat și bebelușilor le place să își audă propria voce repetând aceleași silabe. De fapt, legătura dintre cuvânt și obiect o fac mult mai târziu, în jur de 10-12 luni. Și totuși, eu mă încăpățânez să cred că Ilinca știe că sunt mama ei, că începe să dea un sens „lumesc” legăturii dintre noi, că înțelege cine e „mama”. Eu sunt.

Care a fost primul cuvânt pe care l-a rostit copilul tău?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.