Recenzie Umbra Vantului

Recenzie Umbra Vantului

Cum să scriu despre „Umbra vântului”? Când pe vîrful degetelor încă simți paginile marilor clasici ai literaturii universale, parcă nu ai vrea să-ți faci bătături cu alte cărți. Regreți că nu ai stat ascuns după un dulap când Raskolnikov a comis crima sau că nu te-ai născut în Anglia secolului XIX, ca să-l fi cunoscut personal pe Mr. Darcy. Însă chiar atunci îl descoperi pe Carlos Ruiz Zafón și începi să te scufunzi primejdios într-o scriitură prea asemănătoare cu a ta, cu a romancierului din tine. Îți amintești că de mic ai vrut să scrii o carte? O carte atât de fermecătoare, încât nici măcar nu ai îndrăzni să o publici de teamă că toți cei ce vor citi-o vor răpi o parte din tine? Ei bine, „Umbra vântului” este cartea aceasta.

Sînt paginile uitate într-un Cimitir al Cărților, redescoperite de tine, tu, care ai îmbătrînit acum; îți lași spiritul tînăr să cutreiere Barcelona de după Război și el redescoperă opera ta prăfuită, dar neînțeleasă. Ți-e greu să crezi că poți devora propria ta creație într-o singură noapte, parcă nu degetele tale au scris cartea asta care îți provoacă somnul la duel și câștigă detașat. Îl urmărești pe Daniel – personificarea ta – cum încearcă să reconstituie viața unui autor care, deși nu e mort, a intrat totuși în pământ. Mergi pe-aceeași pași și îți dai seama că ți-ai da și sufletul doar ca să găsești piesa lipsă; sunt episoade la care te-ai așteptat, dar sunt și din acelea – multe, poate prea multe! – care te fac să scapi un oftat surprins și confuz. Cartea asta i-am împrumutat-o și mamei imediat ce am citit-o și o zi mai târziu vorbeam amândouă despre ea, atât de tare a captivat-o.

„Umbra vântului” este romanul pierdut și regăsit, romanul care ar fi trebuit mai curînd să ne numească „Agonie și extaz”, în virtutea râsetelor și a lacrimilor pe care ți le smulge până ajungi la ultimul cuvânt tipărit.

Citește și recenzia pe care am scris-o despre „A bad Mother”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *