copil-vorbeste
copil-vorbeste
Copiii bilingvi tind să vorbească de timpuriu

Era Ilinca în burtică și îmi sfărâma ficatul când vorbeam cu tatăl ei despre carti pentru copii în engleză. Ne uitam la filme cu sonorul ceva mai tare, și eu mai citeam una-alta în limbi străine pentru că eram noi convinși că bebelușa aude tot și când va ieși la lumină, va cânta „I want to break free” cu accent britanic. Visam o casă în Regatul Unit, una din cărămidă, cu iederă cățărată pe ziduri, într-un peisaj pitoresc, din cărțile lui Jane Austen, poate și o mică fermă – mai mult el, decât eu. Anyway, visul nu e departe de a deveni realitate, și până atunci, mă bucur că știința ne sprijină teoriile.

O limbă străină, un copil isteț?

Am descoperit un studiu super interesant – „Bilinguism: Consuequences for Mind and Brain” efectuat de cercetători de la National Center for Biotechnology Information. Studiul, pe scurt, spune că bebelușii care sunt expuși la un limbaj bilingv, au abilități cognitive mai accentuate – ceea ce înseamnă că au nivel de gândire mai ridicat, sunt mai buni la multi-tasking și au atenție susținută. Am să extrag un paragraf din studiu, care mie mi-a atras atenția:

„Rețelele nervoase responsabile pentru controlul executiv se găsesc cu precădere în lobii frontali, și au conexiuni cu celelalte regiuni ale creierului, necesare pentru îndeplinirea unor sarcini specifice. La copii, controlul executiv este esențial pentru realizările academice, în timp ce, în schimb, succesul academic este un „prezicător” al sănătății pe termen lung și al stării de bine”.

Beneficii, beneficii, beneficii

Pe lângă asta, copiii bilingvi sunt mai deschiși către sunetele noi, au abilități de rezolvare a problemelor mult mai dezvoltate, reușesc să planifice anumite activități cu ușurință. Practic, nu există vreun dezavantaj al învățării unei limbi secundare de timpuriu. De fapt, cercetătorii recomandă lectura într-o altă limbă încă dinainte de prima aniversare a copilului. Pam-pam! Poți să-i cânți micuțului primul „Happy birthday” liniștit.

Dar dincolo de toate, beneficiile învățării unei altei limbi decât cea maternă în timpul bebelușiei, se pot vedea pe tot parcursul vieții. N-o spun doar eu, eu spun tot oamenii de știință care au monitorizat astfel de cazuri. Așa că arată-i micuțului lumea din altă perspectivă lingvistică, spune-i cât de des poți povești în altă limbă (eu prefer engleză sau spaniolă pentru că le stăpânesc, dar mi-ar fi plăcut să îi pot citi mai mult în franceză, de pildă. Accentul meu chinuit mă face să mă las păgubașă. Nu, soțul meu nu e o variantă, mersi!).

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *